Zboża: pogoda sprzyja mszycom

Download PDF

Wszystko zależy od warunków lokalnych. Ta sama odmiana zboża może w jednym miejscu być oblepiona mszycami, a kilkanaście kilometrów dalej nie będzie ich prawie wcale. Czy możemy przeciwstawić się mszycom?

W okresie nalewania ziarna największym zagrożeniem dla zbóż mogą być mszyce. Tak jest i w tym roku.

Miejscami mszyc zbożowych jest bardzo dużo, miejscami nie ma ich prawie wcale – powiedziała nam prof. Anna Tratwal z Zakładu Prognozowania Agrofagów Instytutu Ochrony Roślin – Państwowy Instytut Badawczy w Poznaniu. – Obecna pogoda mszycom bardzo odpowiada. Jest ciepło, a przy tym jest bardzo wilgotno. Właśnie takiej pogody mszyce potrzebują.

Miejscami mszyc zbożowych jest bardzo dużo, miejscami nie ma ich prawie wcale.

prof. Anna Tratwal, ZakładuPrognozowania Agrofagów Instytutu Ochrony Roślin – Państwowy Instytut Badawczy w Poznaniu

Pani profesor niedawno sprawdzała stan upraw na polach nie tylko w okolicy Poznania.

Na tym samym gatunku pszenżyta w Winnej Górze kłosy były oblepione mszycami – wyjaśnia prof. Tratwal. – Na jednym kłosie można było zaobserwować po 60, a nawet więcej mszyc. Sprawdzałam także uprawy w woj. opolskim i na dokładnie tej samej odmianie pszenżyta była śladowa ilość mszyc zbożowych: 34 osobniki na kłosie. Trzeba po prostu stale monitorować stan upraw.

Pamiętajmy, że dorosłe mszyce zbożowe mają 2,0–3,3 mm długości, i zmienne zabarwienie, najczęściej żółto zielone. Mszyca zbożowa żeruje głównie na kłosach. Wysysając soki powoduje zmniejszenie plonu ziarna, a ponadto wydziela spadź, na której rozwijają się grzyby chorobotwórcze co obniża jakość ziarna. Szkodliwe są zarówno larwy jak i postacie dorosłe. Ich żerowanie może doprowadzić do ubytku plonu o ok. 10 dt/ha. Spada też wyraźnie masa 1000 ziaren.

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o