Emisja amoniaku w chlewni: jak ją obniżyć za pomocą żywienia?

Download PDF

Ważnym źródłem emisji azotu pochodzącego z rolnictwa jest intensywna produkcja zwierzęca (dostarczająca m.in. naturalne nawozy w postaci obornika, gnojówki lub gnojowicy). Ilości azotu uwalnianego do środowiska zależy w głównej mierze od obsady zwierząt utrzymywanych w gospodarstwie. Wraz ze wzrostem intensyfikacji produkcji zmienia się sposób żywienia zwierząt, jak również wzrasta zapotrzebowanie zwierząt na energię, składniki pokarmowe i mineralne. W związku z tym wymagane jest wprowadzenie do dawki pokarmowej komponentów o wysokiej zawartości energii i białka oraz uzupełnienie jej dodatkami mineralnymi. Czy układając taką dawkę, jednocześnie możemy sprawić, by emisja amoniaku do środowiska była mniejsza?

W praktyce coraz częściej zwraca się również uwagę na stosowanie dodatków paszowych, które zwiększają wykorzystanie składników pokarmowych i mineralnych ze skarmianej paszy. Takie postępowanie, przy intensywnym sposobie żywienia, pozwala na zaspokojenie potrzeb żywieniowych zwierząt (w tym mineralnych) oraz ogranicza wzrost zawartości składników pokarmowych i mineralnych (głównie azotu i fosforu) w odchodach. Jednak zbyt wysoka podaż białka w diecie zwierząt lub niewłaściwie zbilansowana ilość energii może powodować wzrost wydalanego azotu do środowiska w postaci amoniaku uwalnianego z odchodów (tzw. emisja amoniaku).

Większość niewykorzystanego w organizmie przez zwierzęta azotu jest wydalana wraz z moczem, natomiast tylko ok. 20% jest znajduje się w kale. Przy czym znacząca ilość azotu wydzielanego wraz z odchodami przez świnie jest rozkładana, w związku z czym następuje emisja amoniaku. W podwyższonej temperaturze i przy wyższych wartościach pH szybko powstaje lotny amoniak, wykazujący silnie działanie drażniące w stosunku do płuc i błon śluzowych układu oddechowego.

Czym jest amoniak i czemu emisja amoniaku jest szkodliwa dla środowiska?

Z forum

Powiązany temat:

Żywienie trzody chlewnej
dwdx1906
Groch ma mało aminokwasów siarkowych, które są drogie w wersji sztucznej (metionina jest ok. 2 razy droższa od lizyny), więc warto zbilansować dawkę np. śrutą rzepakową (w rozsąd...
zobacz więcej »
ws71
Dlatego napisałem że bardzo dużo zależy od rasy i genotypu nawet poszczególnych sztuk i przy takiej dawce raczej zawsze coś pójdzie do piachu[przyzwyczajenie się układu pokarmowe...
zobacz więcej »
mf235angol
16 minut temu, ws71 napisał: Karmiłeś już tuczniki takim stężeniem grochu,bo 20% dawki to już jest b .dużo ,dużo zależy od genotypu warchlaka,w przypadku mięsnych i...
zobacz więcej »
...
Zobacz pozostałe wpisy

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o