Emisja amoniaku w chlewni: jak ją obniżyć za pomocą żywienia?

Nieodpowiednio przygotowana dawka pokarmowa może powodować, że azotu wydalanego do środowiska z odchodów będzie więcej. Jak temu zapobiec?

Ważnym źródłem emisji azotu pochodzącego z rolnictwa jest intensywna produkcja zwierzęca (dostarczająca m.in. naturalne nawozy w postaci obornika, gnojówki lub gnojowicy). Ilości azotu uwalnianego do środowiska zależy w głównej mierze od obsady zwierząt utrzymywanych w gospodarstwie. Wraz ze wzrostem intensyfikacji produkcji zmienia się sposób żywienia zwierząt, jak również wzrasta zapotrzebowanie zwierząt na energię, składniki pokarmowe i mineralne. W związku z tym wymagane jest wprowadzenie do dawki pokarmowej komponentów o wysokiej zawartości energii i białka oraz uzupełnienie jej dodatkami mineralnymi. Czy układając taką dawkę, jednocześnie możemy sprawić, by emisja amoniaku do środowiska była mniejsza?

W praktyce coraz częściej zwraca się również uwagę na stosowanie dodatków paszowych, które zwiększają wykorzystanie składników pokarmowych i mineralnych ze skarmianej paszy. Takie postępowanie, przy intensywnym sposobie żywienia, pozwala na zaspokojenie potrzeb żywieniowych zwierząt (w tym mineralnych) oraz ogranicza wzrost zawartości składników pokarmowych i mineralnych (głównie azotu i fosforu) w odchodach. Jednak zbyt wysoka podaż białka w diecie zwierząt lub niewłaściwie zbilansowana ilość energii może powodować wzrost wydalanego azotu do środowiska w postaci amoniaku uwalnianego z odchodów (tzw. emisja amoniaku).

Większość niewykorzystanego w organizmie przez zwierzęta azotu jest wydalana wraz z moczem, natomiast tylko ok. 20% jest znajduje się w kale. Przy czym znacząca ilość azotu wydzielanego wraz z odchodami przez świnie jest rozkładana, w związku z czym następuje emisja amoniaku. W podwyższonej temperaturze i przy wyższych wartościach pH szybko powstaje lotny amoniak, wykazujący silnie działanie drażniące w stosunku do płuc i błon śluzowych układu oddechowego.

Czym jest amoniak i czemu emisja amoniaku jest szkodliwa dla środowiska?

Z forum

Powiązany temat:

Żywienie trzody chlewnej
tumek19 22 luty 2017 - 10:59
Ja kupuje z marketu najtańszy. I też jest dobry.
zobacz więcej »
mikcom20 22 luty 2017 - 10:19
a rzepakowy, najtańszy np. z supermarketu nie może być?
zobacz więcej »
dobi77 22 luty 2017 - 09:14
dodawanie oleju do paszy jest potrzebne w każdej grupie u trzody chlewnej dlaczego? 1. dodatek energii 2. ogranicza pylenie paszy co jest ważne na płuca 3. ale najważniejsze zada...
zobacz więcej »
...
Zobacz pozostałe wpisy

Muzyka łagodzi obyczaje w oborze

Muzyka łagodzi obyczaje w oborze – w gospodarstwie państwa Kopciów krowy mleczne słuchają muzyki. Jakie jeszcze udogodnienia zapewniają krowom gospodarze?

18 lutego 2017

Preparaty mlekozastępcze Sprayfo – nowa, ulepszona formulacja

Nowa formulacja w jakiej oferowane są preparaty mlekozastępcze Sprayfo jest bogatsza w składniki odżywcze. Sprawdź, z czego się składają

16 lutego 2017

Co powoduje brak apetytu u krowy mlecznej?

Wysoko produkcyjne bydło mleczne potrzebuje pobrania dużej ilości pasz. Co więc możemy zrobić, jeśli krowa nie chce jeść?

10 lutego 2017