Rośliny miododajne ratunkiem dla pszczół

Rośliny miododajne ratunkiem dla pszczół

Pszczoły. Od wieków człowiek korzysta z ich pracy. Ich najważniejsza rola to zapylanie roślin, a tym samym udział w produkcji żywności. Miód to tylko efekt uboczny. One też potrzebują naszego wsparcia. Wystarczy sadzić rośliny miododajne.

Miód – synonim dostatku – to tylko efekt uboczny ich pracy. Ich najważniejsza rola to zapylanie niezliczonych odmian roślin, a tym samym udział w produkcji żywności. Roczne zyski z ich działalności dla gospodarki światowej to 153 mld euro. Pszczoły – małe i pracowite. Od tysięcy lat człowiek korzysta z ich pracy. One też potrzebują naszego wsparcia. Wystarczy sadzić rośliny miododajne.

Miód, propolis, wosk czy mleczko pszczele – to efekt pracy pszczół, ale tak naprawdę tylko dodatkowy. Najważniejszą pracą, jaką dla człowieka i całego ekosystemu wykonuje pszczoła, jest zapylanie roślin. Owady te są najważniejszą ekonomicznie grupą zapylaczy na świecie, od której zależy aż ⅓ światowej produkcji żywnościOrganizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) szacuje, że spośród ok. 100 gatunków roślin, które dostarczają 90% żywności na świecie, 71 to gatunki zapylane właśnie przez pszczoły. A przecież pszczoły zapylają nie tylko rośliny uprawne.

Choć znamy ok. 20 tys. gatunków pszczół, najbardziej pospolitym zapylaczem upraw jest pszczoła miodna. To dlatego tak wielki niepokój wywołuje obserwowany w ostatnich latach spadek jej liczebności w niektórych krajach świata (Stany Zjednoczone, Europa Zachodnia, Chiny). Żeby zapobiec sytuacji, w której zabraknie tych pożytecznych owadów, należy sadzić rośliny miododajne, stanowiące dla nich źródło pożywienia.

7

Rekompensaty dla rolników na bioasekurację

8 mln zł w 2018 r. trafi do gospodarstw z obszarów ASF, w których zaprzestano hodowli świń. Wypłaty od 15 maja 2018 r.!

12 lutego 2018

Konferencja pszczelarska – spotkanie nie tylko dla zawodowców

XXII Konferencja Pszczelarska zorganizowana przez Małopolski ODR zgromadziła ogromną rzeszę zawodowców, hobbystów i sympatyków tego piękneg

24 lutego 2018

Ciekawostki rolnicze w 100 sekund – m.in. marnowanie żywności

W ostatnim lutowym wydaniu mówimy m.in. o najlepszej alternatywie dla produkcji trzody chlewnej oraz inteligentnym zarządzaniu plonami.

23 lutego 2018

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij