Rośliny miododajne ratunkiem dla pszczół

Miód – synonim dostatku – to tylko efekt uboczny ich pracy. Ich najważniejsza rola to zapylanie niezliczonych odmian roślin, a tym samym udział w produkcji żywności. Roczne zyski z ich działalności dla gospodarki światowej to 153 mld euro. Pszczoły – małe i pracowite. Od tysięcy lat człowiek korzysta z ich pracy. One też potrzebują naszego wsparcia. Wystarczy sadzić rośliny miododajne.

Miód, propolis, wosk czy mleczko pszczele – to efekt pracy pszczół, ale tak naprawdę tylko dodatkowy. Najważniejszą pracą, jaką dla człowieka i całego ekosystemu wykonuje pszczoła, jest zapylanie roślin. Owady te są najważniejszą ekonomicznie grupą zapylaczy na świecie, od której zależy aż ⅓ światowej produkcji żywności. Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) szacuje, że spośród ok. 100 gatunków roślin, które dostarczają 90% żywności na świecie, 71 to gatunki zapylane właśnie przez pszczoły. A przecież pszczoły zapylają nie tylko rośliny uprawne.

Choć znamy ok. 20 tys. gatunków pszczół, najbardziej pospolitym zapylaczem upraw jest pszczoła miodna. To dlatego tak wielki niepokój wywołuje obserwowany w ostatnich latach spadek jej liczebności w niektórych krajach świata (Stany Zjednoczone, Europa Zachodnia, Chiny). Żeby zapobiec sytuacji, w której zabraknie tych pożytecznych owadów, należy sadzić rośliny miododajne, stanowiące dla nich źródło pożywienia.

Google NewsObserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *