Rośliny miododajne ratunkiem dla pszczół

Download PDF

Miód – synonim dostatku – to tylko efekt uboczny ich pracy. Ich najważniejsza rola to zapylanie niezliczonych odmian roślin, a tym samym udział w produkcji żywności. Roczne zyski z ich działalności dla gospodarki światowej to 153 mld euro. Pszczoły – małe i pracowite. Od tysięcy lat człowiek korzysta z ich pracy. One też potrzebują naszego wsparcia. Wystarczy sadzić rośliny miododajne.

Miód, propolis, wosk czy mleczko pszczele – to efekt pracy pszczół, ale tak naprawdę tylko dodatkowy. Najważniejszą pracą, jaką dla człowieka i całego ekosystemu wykonuje pszczoła, jest zapylanie roślin. Owady te są najważniejszą ekonomicznie grupą zapylaczy na świecie, od której zależy aż ⅓ światowej produkcji żywnościOrganizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) szacuje, że spośród ok. 100 gatunków roślin, które dostarczają 90% żywności na świecie, 71 to gatunki zapylane właśnie przez pszczoły. A przecież pszczoły zapylają nie tylko rośliny uprawne.

Choć znamy ok. 20 tys. gatunków pszczół, najbardziej pospolitym zapylaczem upraw jest pszczoła miodna. To dlatego tak wielki niepokój wywołuje obserwowany w ostatnich latach spadek jej liczebności w niektórych krajach świata (Stany Zjednoczone, Europa Zachodnia, Chiny). Żeby zapobiec sytuacji, w której zabraknie tych pożytecznych owadów, należy sadzić rośliny miododajne, stanowiące dla nich źródło pożywienia.

Irga Cotoneaster Ursynow, fot. W. Wróblewski
7
Irga Cotoneaster Ursynow, fot. W. Wróblewski Rozchodnik Sedum, fot. W. Wróblewski Leszczyna, fot. J. Wiora Szałwia (Salvia), fot. W. Wróblewski Rój, fot. J. Wiora

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 3.9 / 5. Liczba głosów 7

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o