„Wieczorne manewry w kukurydzy”: od zbioru do zakiszenia!

„Wieczorne manewry w kukurydzy”: od zbioru do zakiszenia!

O tym, jak krok po kroku stworzyć doskonałej jakości kiszonkę, mogli przekonać się uczestnicy Wieczornych manewrów w kukurydzy!

Nowoczesne technologie produkcji kiszonki od zbioru do zakiszenia zaprezentowała firma Osadkowski SA podczas „Wieczornych manewrów w kukurydzy”, które odbyły się 13 września w miejscowości Malerzowice Małe (woj. opolskie). Sprawdźcie, czego można się było dowiedzieć!

Uczestnicy spotkania, które odbywało się w godzinach wieczornych, mieli możliwość obejrzenia, jak powstaje doskonałej jakości kiszonka z kukurydzy.

Wszystko zaczęło się od wiosennego wysiewu ziarna. Wiosną na polu należącym do Przedsiębiorstwa Rolno-Usługowego KŁOS wysiane zostały 3 bardzo dobre odmiany kukurydzy. Z przeznaczeniem na kiszonkę wysiano: ARTURO (Saatbau), BRATISLA (Syngenta) oraz ES CARMEN (Euralis).

manewry w kukurydzy

Zaprezentowano 3 odmiany kukurydzy od 3 różnych producentów.

– Wszystkie odmiany prezentowały się wyjątkowo okazale w porównaniu do okolicznych plantacji kukurydzy. Osiągnęły ok. 3 m wzrostu, miały bardzo dobrze zawiązane i wypełnione kolby, jednak jak pokazała analiza suchej masy, termin zbioru był ok. 5 dni opóźniony w stosunku do terminu optymalnego – wyjaśnia Joanna Miężał-Basińska, menedżer ds. PR Osadkowski SA. Po prezentacji odmian kukurydza została skoszona, a następnie zważono jej zieloną masę oraz pobrano próbki z poszczególnych odmian. Zostaną one poddane analizie jakościowej kiszonki, a wyniki badań przedstawimy pod koniec roku na stronie internetowej naszej firmy.

manewry w kukurydzy

Po prezentacji kukurydza została skoszona, a na oczach rolników zostało odbyło się przygotowywanie kiszonki.

Podczas zbioru kukurydzy przez specjalny aplikator umieszczony w sieczkarni do zielonej masy został podany inokulant Silomax, który jest mikrobiologicznym preparatem do zakiszania. Zalety jego stosowania to m.in.: polepszenie jakości kiszonki oraz jej właściwości smakowych. Kiszonka z dodatkiem Silomaxu firmy Polsil jest smaczniejsza i chętniej pobierana przez krowy.

Na kolejnym etapie przygotowywania wartościowej kiszonki uczestnicy kukurydzianych manewrów mogli obejrzeć pokaz pakowania kukurydzy do foliowego rękawa Rani Bag. Jego producent, fińska firma RANI PLAST, wytwarza jedne z najlepszych na świecie folii dla rolnictwa, które powstają przy wykorzystaniu metody wydmuchu. Dzięki tej metodzie są one wyjątkowo odporne na rozerwanie i przebicie. Stosowanie folii Rani Bag pozwala na obniżenie kosztów produkcji kiszonki, zmniejszenie strat, a także skrócenie czasu pakowania zielonki do folii.

Patrząc na pozytywny oddźwięk, planujemy za rok powtórzyć spotkania dedykowane odmianom kukurydzy kiszonkowej oraz jej technologii.

Joanna Miężał-Basińska, menedżer ds. PR Osadkowski SA

Zwieńczeniem części merytorycznej była prezentacja praktyczna przeprowadzona przez eksperta kiszonkowego z firmy Limagrain.

– Spotkanie zostało ocenione przez naszych gości jako merytoryczne i profesjonalnie zorganizowane – mówi przedstawicielka firmy Osadkowski SA.  Patrząc na pozytywny oddźwięk, planujemy za rok powtórzyć spotkania dedykowane odmianom kukurydzy kiszonkowej oraz jej technologii.

Pod spodem znajdziecie również film i zdjęcia z wydarzenia!

 

Powiązane:

22

Kukurydza – skuteczne nawożenie mikroelementami!

Kukurydza to roślina o bardzo wysokich wymaganiach pokarmowych. Przeprowadź nawożenie kukurydzy mikroelementami, aby uzyskać wysokie plony!

16 maja 2018

Czy utrzymają się wyższe ceny owoców?

Droższe jabłka i gruszki w porównaniu do ub. r. zarówno w hurcie jak i w detalu. Czy ta tendencja utrzyma się w kolejnych miesiącach br.?

25 maja 2018

Produkcja jabłek idzie na rekord? Gorzej będzie z jakością owoców…

Nadprodukcja jabłek może oznaczać niższe ceny - martwią się sadownicy.

19 maja 2018

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony AgroFakt.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Informacje te są udostępniane naszym partnerom, z którymi współpracujemy w zakresie marketingu, reklamy i analizowania ruchu na stronie. Podmioty te mogą je łączyć z innymi informacjami, których im udzieliłeś. Kontynuując korzystanie z AgroFakt.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich zamieszczanie w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz jednak dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w każdym czasie. Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close