„Wieczorne manewry w kukurydzy”: od zbioru do zakiszenia!

O tym, jak krok po kroku stworzyć doskonałej jakości kiszonkę, mogli przekonać się uczestnicy Wieczornych manewrów w kukurydzy!

Nowoczesne technologie produkcji kiszonki od zbioru do zakiszenia zaprezentowała firma Osadkowski SA podczas „Wieczornych manewrów w kukurydzy”, które odbyły się 13 września w miejscowości Malerzowice Małe (woj. opolskie). Sprawdźcie, czego można się było dowiedzieć!

Uczestnicy spotkania, które odbywało się w godzinach wieczornych, mieli możliwość obejrzenia, jak powstaje doskonałej jakości kiszonka z kukurydzy.

Wszystko zaczęło się od wiosennego wysiewu ziarna. Wiosną na polu należącym do Przedsiębiorstwa Rolno-Usługowego KŁOS wysiane zostały 3 bardzo dobre odmiany kukurydzy. Z przeznaczeniem na kiszonkę wysiano: ARTURO (Saatbau), BRATISLA (Syngenta) oraz ES CARMEN (Euralis).

manewry w kukurydzy

Zaprezentowano 3 odmiany kukurydzy od 3 różnych producentów.

– Wszystkie odmiany prezentowały się wyjątkowo okazale w porównaniu do okolicznych plantacji kukurydzy. Osiągnęły ok. 3 m wzrostu, miały bardzo dobrze zawiązane i wypełnione kolby, jednak jak pokazała analiza suchej masy, termin zbioru był ok. 5 dni opóźniony w stosunku do terminu optymalnego – wyjaśnia Joanna Miężał-Basińska, menedżer ds. PR Osadkowski SA. Po prezentacji odmian kukurydza została skoszona, a następnie zważono jej zieloną masę oraz pobrano próbki z poszczególnych odmian. Zostaną one poddane analizie jakościowej kiszonki, a wyniki badań przedstawimy pod koniec roku na stronie internetowej naszej firmy.

manewry w kukurydzy

Po prezentacji kukurydza została skoszona, a na oczach rolników zostało odbyło się przygotowywanie kiszonki.

Podczas zbioru kukurydzy przez specjalny aplikator umieszczony w sieczkarni do zielonej masy został podany inokulant Silomax, który jest mikrobiologicznym preparatem do zakiszania. Zalety jego stosowania to m.in.: polepszenie jakości kiszonki oraz jej właściwości smakowych. Kiszonka z dodatkiem Silomaxu firmy Polsil jest smaczniejsza i chętniej pobierana przez krowy.

Na kolejnym etapie przygotowywania wartościowej kiszonki uczestnicy kukurydzianych manewrów mogli obejrzeć pokaz pakowania kukurydzy do foliowego rękawa Rani Bag. Jego producent, fińska firma RANI PLAST, wytwarza jedne z najlepszych na świecie folii dla rolnictwa, które powstają przy wykorzystaniu metody wydmuchu. Dzięki tej metodzie są one wyjątkowo odporne na rozerwanie i przebicie. Stosowanie folii Rani Bag pozwala na obniżenie kosztów produkcji kiszonki, zmniejszenie strat, a także skrócenie czasu pakowania zielonki do folii.

Patrząc na pozytywny oddźwięk, planujemy za rok powtórzyć spotkania dedykowane odmianom kukurydzy kiszonkowej oraz jej technologii.

Joanna Miężał-Basińska, menedżer ds. PR Osadkowski SA

Zwieńczeniem części merytorycznej była prezentacja praktyczna przeprowadzona przez eksperta kiszonkowego z firmy Limagrain.

– Spotkanie zostało ocenione przez naszych gości jako merytoryczne i profesjonalnie zorganizowane – mówi przedstawicielka firmy Osadkowski SA.  Patrząc na pozytywny oddźwięk, planujemy za rok powtórzyć spotkania dedykowane odmianom kukurydzy kiszonkowej oraz jej technologii.

Pod spodem znajdziecie również film i zdjęcia z wydarzenia!

 

Powiązane:

22

Krzyżowanie świń: które rasy ze sobą łączyć?

W produkcji tuczników wysokiej jakości często wykorzystywane jest krzyżowanie międzyrasowe. Jak sprawić, by dawało dobre efekty?

28 listopada 2016

Kwasica u bydła: przyczyny, objawy i postępowanie

Kwasica należy do najważniejszych zaburzeń metabolicznych występujących w stadach krów mlecznych. Jakie są jej przyczyny i objawy?

23 listopada 2016

Niebawem Centralne Targi Rolnicze CTR 2016: co zaplanowano?

Już niebawem Centralne Targi Rolne CTR 2016: 300 wystawców, 70 tys. m2 powierzchni wystawienniczej i 40–50 tys. odwiedzających!

21 listopada 2016