Ziemniaki: cudze chwalicie, swego nie znacie!

Ziemniaki: cudze chwalicie, swego nie znacie!

Choć nasze ziemniaki nie są chętnie widziane na stołach Unii Europejskiej, wiele krajów zachodnich wysyła do nas swoje ziemniaki.

Choć nasze ziemniaki nie są chętnie widziane na stołach Unii Europejskiej, wiele krajów zachodnich wysyła do nas swoje ziemniaki. Które z nich wybieramy?

W krajach Basenu Morza Śródziemnego są w grudniu zbierane zupełnie zwyczajne dojrzałe ziemniaki.

dr Wojciech Nowacki, kierownik Zakładu Agronomii Ziemniaka w Jadwisinie Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin – Państwowy Instytut Badawczy w Radzikowie

I znów na Boże Narodzenie będziemy jeść „młode” ziemniaki z Basenu Morza Śródziemnego – mówi dr Wojciech Nowacki, kierownik Zakładu Agronomii Ziemniaka w Jadwisinie Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin – Państwowy Instytut Badawczy w Radzikowie. – Oczywiście nadużyciem jest już słowo „młode”, bo to wcale nie są ziemniaki młode. W krajach Basenu Morza Śródziemnego są w grudniu zbierane zupełnie zwyczajne dojrzałe ziemniaki.

Niemniej jednak konsumenci, nie zważając na wysoką cenę, chętnie te ziemniaki kupują.

Bo wyglądają ładnie – mówi dr Nowacki. – Są umyte, wypolerowana skórka się błyszczy, więc wyglądają smakowicie, a konsumenci nie zdają sobie sprawy z tego, jak to się robi, żeby tak ładnie wyglądały.

Na dodatek obok w sklepach leżą nasze ziemniaki: nierówne i pobrudzone ziemią.

Konsumenci nie wiedzą, że ziemniaki „młode” nie są młode, że są zaprawiane przeciwko kiełkowaniu i nie widzą, jakich preparatów się w tym celu używa – dodaje dr Nowacki. – Jest takie powiedzenie: nie wszystko złoto, co się świeci i w przypadku tych ziemniaków sprawdza się ono doskonale. Ładny ziemniak nie musi być zdrowy.

Ziemniaki są bardzo zdrowe, a nasze są zdrowsze niż zaprawiane zachodnie.

dr Wojciech Nowacki, kierownik Zakładu Agronomii Ziemniaka w Jadwisinie Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin – Państwowy Instytut Badawczy w Radzikowie.

Czy nasze brudne ziemniaki mają szansę konkurować z tymi wypolerowanymi cacuszkami z Basenu Morza Śródziemnego?

To pytanie jest niezwykle istotne zwłaszcza w tym sezonie, gdy naszych ziemniaków jest dużo – mówi Wojciech Nowacki. – Ziemniakom potrzebna jest pomoc, promocja, odkłamanie fałszywych informacji, podawanych nam bez poparcia badaniami. Ziemniaki są bardzo zdrowe, a nasze są zdrowsze niż zaprawiane zachodnie. Tylko z tymi informacjami trzeba dotrzeć do konsumentów.

Jak to zrobić? Czy znajdą się pomysły i pieniądze na promocję. Niestety, to już zupełnie inna sprawa.

Przeczytaj również:

  1. Dużo polskich ziemniaków. Czy mają szansę na eksport?
  2. Ziemniaki: wykopki w deszczu
  3. Rekordowe zbiory. Ziemniaki tanie jak… jabłka

Rozdrabnianie słomy na polu – jakie są korzyści?

Jakie korzyści odnosimy z pozostawienia słomy na polu? Czy warto stosować ten materiał jako nawóz?

10 lipca 2017

Środki na chwościka buraka: Armure 300 EC i Spyrale 475 EC strategia przeciwdziałania odporności

Nowe środki na chwościka buraka zapobiegają i przeciwdziałają uodpornieniu na tę chorobę. Zobacz jak skutecznie ochronić plantacje buraka cukrowego.

21 lipca 2017

Insektycydy w rzepaku ozimym – błyskawica na polskim rynku!

Jakie insektycydy w rzepaku ozimym były w tym roku hitem? Zobacz, które środki najczęściej pojawiały się na polskich uprawach rzepaku!

10 lipca 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij